en

Tüm fabrikalarımız ve Hazır Beton tesislerimiz, TS-EN-ISO 14001 standardı kapsamında süreçlerini yürütmektedir.

Çevre politikamızın hedef ve programlarla sürekli iyileştirilmesini taahhüt ediyoruz. Tüm çalışanlarımızdan da hedef ve programlara uymalarını önemle bekliyor ve titizlikle takibini yapıyoruz. Belirlenen çevre politikasında değişiklik öngörülürse hemen, öngörülmezse yılda en az bir defa Yönetimi Gözden Geçirme toplantılarında değerlendiriyoruz.

Çevre Yönetim Programımız

Yönetim Politikasına uygun olarak belirlenen amaç ve hedeflerimiz çerçevesinde, çevre unsurlarının değerlendirilmesi sürecinde önemli olarak nitelendirilen unsurların kontrol altına alınması, yasal gerekliliklerden doğabilecek faaliyetler ve Çevre Yönetim Sistemi uygulamalarını planlamak ve takip etmek amacıyla Çevre Departmanımız yıllık 'Çevre Yönetim Programı'nı hazırlıyor.

Çevre Yönetim Programı; sürekli iyileştirme kapsamında, politika, hedef ve yasal gerekliliklerdeki değişiklikler, Yönetimin Gözden Geçirmesi Toplantılarında alınan kararlar, teknolojik ihtiyaçlar, Çevre Yönetim Sistemi ihtiyaçları, çalışma şartlarındaki değişiklikler, çevresel unsurların değerlendirmesi süreci çıktıları, çalışanlar ve ilgili taraflardan gelen öneriler ve diğer organizasyonlarla yapılan kıyaslama çalışmaları ile gözden geçiriliyor ve programda gerekli revizyonlar yapılıyor.

Çevre Yönetim Programının uygulanması ve sonrasındaki faaliyetlere yönelik takipler periyodik olarak gerçekleştirilerek, sistem performansının göstergesi olarak alınmış karar ve planlanmış düzenlemelerin etkinliği izleniyor.

Tesislerimizde çevre yönetimini kolaylaştırmak için çevre risklerini etkileyen işleri yöneten uygulayan ve doğrulayan çalışanların sorumlulukları görev tanımlarında yer alıyor.

Çevre yönetimi için nihai sorumluluk üst yönetimin üzerinde olmakla birlikte; çevre, yöneten, uygulayan ve çalışma sahasında çevresel risklere maruz kalan bütün çalışanların da sorumluluğundadır. Tüm çalışanlar çevre performansının artırılması için bilgi ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanmaları gerektiğinin bilincindedir.

İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum

Günümüzde dünya gündeminin ilk sıralarında yer alan küresel ısınma, hava kirliliği, bozulan ekolojik denge gibi hususlar, sürdürülebilirlik kavramının önemini daha da artırırken, meydana çıkan risklere karşı duyarlılık önemli bir düzeye ulaştı. Biyolojik çeşitlilik kaybına ve doğal kaynakların hızla azalmasına neden olan iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, sürdürülebilirliğin tüm paydaşlar için öncelikli bir konu olması gerekliliğini ön plana çıkardı. Üretim süreçlerinde doğal kaynak kullanımına yönelik akılcı alternatifler yaratmanın şirketlere önemli rekabet avantajı sağlayacağı konusunda, tüm taraflar fikir birliğine varmış durumdadır. Türkiye’de 2021 yılında onaylanan Paris İklim Anlaşması ve yayımlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı, sürdürülebilirlikle ilgili önemli dönüm noktalarıdır. 2022 yılında düzenlenen COP27’de Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığımız, Türkiye’nin ulusal katkı beyanı kapsamında 2030 yılı için beklenen 1,17 milyar ton emisyon artışından yüzde 21’lik azaltım hedefinin yüzde 41’e çıkarıldığını açıkladı. Bu inisiyatifler, ülkemizin iklim kriziyle mücadelesinde ve ekonomik yapının düşük karbonlu bir yapıya dönüşümünde rehber rolü üstleniyor.

Çevresel Sürdürülebilirlik

Çimko Çimento ve Beton olarak, üretim faaliyetlerinde doğal kaynakları rasyonel ve etkili bir şekilde kullanmayı, ham madde ve enerji tüketiminde tasarruf sağlamayı amaçlayan iş yaklaşımımızla sektörde öncü konumda bulunuyoruz. Karbon ayak izini asgari seviyelerde tutarak, operasyonlarımızı sürdürülebilir kılmaya özel önem veriyoruz. Bu bakış açısıyla, etkisini her geçen gün daha da hissettiren iklim değişikliğini yavaşlatmaya yönelik yatırım ve projeleri hayata geçiriyor, doğal kaynakları koruyarak en verimli şekilde kullanmaya azami gayret gösteriyoruz.

Çevre duyarlılığımızdan ve sürdürülebilirlikten ödün vermeden yürüttüğümüz faaliyetlere, ulusal ve uluslararası yönetim sistemleri gerekliliklerini gözeterek devam ediyoruz. Entegre Yönetim Sistemi kapsamında operasyonlarımız için oluşturulan ve Çevre Politikası’nı da içeren 'Kuruluş Politikası'nı, çevresel performansımız için en önemli yol gösterici olarak kabul ediyoruz. Bu politika, düzenli şekilde gözden geçiriliyor, çalışanlarla paylaşılıyor, ilgili konularda periyodik risk analizleri yapılarak proaktif önlemler hayata geçiriliyor.

2022 yılında Çimko Çimento fabrikalarında doğal kaynak tüketimini en aza indirmek üzere yürütülen çalışmalarla su tüketimi bir önceki yıla göre Bartın Fabrikasında %35, Narlı Fabrikasında %10 oranında azaltıldı. Hazır beton tesislerinde ise atık su geri dönüşüm sistemleri kullanılarak 2022 yılında bir önceki yıla göre 34.655 ton su tasarrufu sağlandı, atık su kullanım oranı %25’e yükseltildi.

Entegre Yönetim Sistemleri
  • Karbon Emisyonu

    Çevresel sürdürülebilirliği desteklemek amacıyla karbon emisyonlarımızı azaltmaya yönelik önlemler alıyoruz. Üretim faaliyetlerimizde doğal kaynakları rasyonel ve etkili bir şekilde kullanıyor, ham madde ve enerji tüketiminde tasarruf elde etmeyi önceliklendiriyoruz. Karbon ayak izimizi asgari seviyelerde tutarak operasyonlarımızı sürdürülebilir kılmak için özel çaba sarf ediyoruz. Bu bakış açısıyla, etkisini her geçen gün daha da hissettiren iklim değişikliğini yavaşlatmaya yönelik yatırım ve projeleri hayata geçiriyoruz.

  • Su Yönetimi

    En önemli doğal kaynaklardan biri olan su, üzerinde yaşadığımız gezegenin sürdürülebilirliği ve tüm insanlığın geleceği açısından yaşamsal niteliktedir. Bu gerçekten hareketle Çimko olarak, su kaynaklarının daha verimli kullanılması, geri kazanım uygulamalarıyla atık su miktarının azaltılması, üretim faaliyetlerinin devamlılığının sağlanması konularında titizlikle çalışıyoruz. Su tüketimini azaltmaya odaklanan uzun vadeli stratejiler geliştiriyor, tasarruf ve maliyet optimizasyonu sağlamak için tüketim miktarlarını izliyor, elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda da gerekli aksiyonları alıyoruz.

  • Atık Yönetimi

    Üretim süreçleri sonucunda oluşan atıkların bertaraf edilmeden önce en aza indirgenmesini, kaynağında ayrıştırılarak maksimum düzeyde geri kazanılmasını hedefliyoruz. Tüm atıkların yönetim hiyerarşisine uygun şekilde azaltılması, enerji geri kazanımı, geri dönüşümü ve bertarafı için çeşitli metotlar çerçevesinde çalışmalar yapıyoruz. Atık yönetimi kapsamında operasyonel süreçlerde oluşan tüm atıkları kaynağında ayırıyor, kullanılan ambalaj miktarlarını belirliyor ve tamamını bertaraf veya geri dönüşüm tesislerine ulaştırıyoruz.

  • Biyoçeşitlilik

    Ekosistem ve biyoçeşitlilik korunmadıkça, iklim değişikliğini azaltıcı önlemler alınmadıkça ve kıt kaynaklar dikkatli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmadıkça geri dönüşü olmayan çevresel ve ekonomik sonuçların ortaya çıkacağının bilincindeyiz. Bu doğrultuda hassas koruma veya kalkınma alanlarında biyoçeşitliliğin ve doğal ekosistemin korunması zorunluluğu ve yürürlükte bulunan ulusal ve uluslararası mevzuat uyarınca yatırım ve faaliyetlerimizin çevresel etkilerini azaltmak için gerekli önlemleri titizlikle alıyoruz.