Dijitalleşme
Günümüzde daha fazla verimlilik ve üretkenlik, daha yüksek düzeyde çeviklik ve dayanıklılık, daha iyi bir müşteri deneyimi için dönüşüm kaçınılmaz. Çimko olarak, yeni değer yaratmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için operasyonel, kültürel ve dijital dönüşüm dahil tüm süreçlerimizi geliştiriyor ve şirketimizi geleceğe taşıyoruz.
Yapay Zeka İle Hammadde Tanıma
Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi açısından yeni bir yaklaşımla devreye aldığımız yapay zeka görüntü işleme teknolojisi, kamyon ve TIR yüklerinin tanınması ve izlenmesi konusunda büyük fark yaratıyor. Bu teknoloji, taşıma işlemlerini daha güvenli hale getiriyor ve operasyonlarda verimlilik artışı, doğruluk ve güvenilirlik, gerçek zamanlı izleme, maliyet tasarrufu gibi avantajlar sağlıyor.
Yapay Zeka Destekli İSG İhlalleri Takibi
Proses kameralarına yüklenen temel yapay zeka destekli yazılım sayesinde, tüm Çimko fabrikalarındaki İş Sağlığı ve Güvenliği ihlallerini anında tespit edip hızla harekete geçiyoruz. Sistemden istenilen periyotlarda aldığımız raporlar doğrultusunda, en çok ihlalin nerede ve ne şekilde gerçekleştiğini belirleyip gerekli önlemleri ve aksiyonları alıyoruz.
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS)tarafından düzenlenen İSG’ye Değer Katanlar Ödülleri’nde Narlı fabrikamız “Intenseye Temel Yapay Zeka Destekli İSG İhlalleri Takibi” projesi ile “Dijital Çözümler ile İSG’ye Değer Katanlar” kategorisinde birinci olurken, “İSG’ye Değer Katanlar Büyük Ödülü”nü de kazandı.
Narlı RFID Otomasyonu
Endüstriyel üretim süreçlerimizi daha verimli ve rekabetçi hale getirmek amacıyla RFİD’li Otomasyon teknolojisine geçiş yaptık. Narlı Fabrikamızda devreye alınan otomasyon ile müşteri ya da tedarikçi siparişine bağlanan araçlar için girişten itibaren tartı, yükleme, çıkış gibi tüm süreçteki işlemler otomatik hale getirildi. Envanter yönetimi, ürün izlenebilirliği, üretim süreçlerinin optimizasyonu, güvenlik ve erişim kontrolü açısından fayda sağlanırken, araç giriş-çıkış sürelerinde yüzde 50 oranında hızlanma yaşandı.
Hammadde ve Yakıt Optimizasyonu
Döngüsel ekonomi yaklaşımını benimseyerek atık yönetiminde ve kaynak kullanımında sürdürülebilir bir model oluşturmayı amaçlıyoruz. Mevcut tüm kaynakları kullanma hedefimiz doğrultusunda, fabrikalarımızda Atık Isıdan Enerji Üretimi (ORC) ve Atık Isı Geri Kazanımı (WHR) sistemleri kuruyoruz. Narlı Fabrikası’ndaki ORC sistemi ve Bartın Fabrikası için hayata geçirilen WHR sistemiyle tüm elektrik ihtiyacımızın yüzde 10’unu atık ısıdan karşılıyoruz. Diğer fabrikaların tekstil, ömrünü tamamlamış lastik gibi atıklarını, üretim süreci sonucunda oluşan arıtma çamurunu alternatif hammadde ve yakıt olarak değerlendiriyoruz. Halen tüm fabrikalarımızda yakıt ihtiyacının yüzde 18,5’i bu yoldan karşılanıyor.
İSG 360 İş Güvenliği Yönetim Sistemi
Adıyaman, Bartın, Narlı ve Ereğli tesisleri ve hazır beton tesislerinde devreye alınan İSG 360 İş Güvenliği Yönetim Sistemi yazılımı ile iş sağlığı ve güvenliğindeki tüm uygulama ve süreçlerin canlı sisteme geçişi yapılarak, İSG verilerinin her daim ulaşılabilir, raporlanabilir ve saklanabilir olması sağlandı. Bu sayede iş öncesi risk analizleri, işbaşı eğitimleri, kişisel koruyucu donanım talepleri, saha ve davranış odaklı denetimleri, spesifik işler için alınan iş izinleri ve uygunsuzluk bildirimleri gibi tüm işlemleri dijital ortamda gerçekleştiriyoruz. Ayrıca sıfır kâğıt kullanımıyla gelecek kuşaklar için daha sürdürülebilir yaşamı destekliyoruz.
VisitPro Ziyaretçi ve Alt Yüklenici Yönetim Sistemi
VisitPro Ziyaretçi ve Alt Yüklenici Yönetim Sistemi ile çalışanların ve dış ziyaretçilerin Çimko’da bulunduğu süre boyunca kayıt altına alınması sağlandı. Ziyaret süreçleri dijitalleştirilerek daha doğru yönetilmesi mümkün hale getirildi. Paydaşlarımız tesislerimize giriş yapmadan önce gerekli evrak setlerini sisteme yüklüyor, yüklenen evraklar ilgili uzmanlarca uygun görüldüğü taktirde onaylanıyor. Sistem üzerinden gönderilen eğitim linkiyle ziyaretçi daha tesise gelmeden gerekli eğitimi alıyor ve giriş yapabiliyor.
Hazır Betonda Akıllı Planlama Uygulaması
Hazır beton siparişlerinin üretimden başlayarak müşteri teslimine kadar olan tüm süreçlerinin yönetilmesi ve optimize edilmesi için ‘Akıllı Planlama’ uygulamasını hayata geçirdik. Bu yazılımdan gelen büyük veri setlerini tek bir platformda işleyerek üretim süreçlerini optimize ediyoruz. Seyir Mobil (Araç Takip Sistemi) üzerinde oluşan verilerin web servis aracılığıyla alınması ve işlenmesi, üretim otomasyonunda oluşan verilerin ve ekipman bilgilerinin birleştirilmesiyle sipariş girdilerinin otomatik olarak oluşturulmasını sağlıyoruz.